Linecké koláče patří mezi nejoblíbenější sváteční pečivo a pokud se připraví správně, doslova se rozplývají na jazyku. Jsou křehké, voňavé, s jemnou kyselkavou chutí džemu, která dokonale vyváží máslové těsto. Přinášíme vám ověřený recept, který se rok co rok postará o ty nejlepší linecké cukroví. A k tomu také tipy na obměny, když vás už klasika omrzí.
Recept na tradiční linecké cukroví
Při přípravě lineckého těsta se můžete řídit snadno zapamatovatelným pravidlem 3–2–1. To označuje poměr základních surovin (mouka–máslo–cukr), díky kterému je těsto krásně máslové a po upečení křehké.
Ingredience
- 300 g hladké mouky,
- 200 g studeného másla,
- 100 g moučkového cukru,
- 1 ČL kypřicího prášku,
- 1 vanilkový cukr,
- 2 žloutky,
- kůra z ½ citronu,
- džem (nejlépe jahodový nebo rybízový),
- moučkový cukr na posypání.
Postup
- Smíchejte mouku, moučkový a vanilkový cukr, kypřicí prášek a citronovou kůru.
- Přidejte na kostičky nakrájené máslo a rukou nebo robotem vypracujte drobenku. Pozor, máslo musí být studené.
- Zapracujte žloutky a vypracujte hladké, nelepivé těsto.
- Zabalte jej do fólie a odložte minimálně na 1 hodinu do chladničky (ideálně na noc).
- Po odležení těsto krátce prohnětete, rozválejte na tloušťku cca 3 mm a vykrajujte libovolné tvary. Polovina by měla mít vykrojený otvor.
- Pečte při 170 °C přibližně 5 až 7 minut, podobně jako perníčky, dokud nejsou světle růžové.
- Po vychladnutí slepte džemem a dozdobte. Většina lidí linecké cukroví jen posype moučkovým cukrem, případně polije čokoládovou polevou.
Obměny lineckého cukroví
Když už víte, jak připravit tradiční linecké koláče, můžete zkusit něco originálnějšího. Základní recept na toto vánoční cukroví však zůstává stejný.
Linecké ořechové cukroví
- Do základního těsta přimíchejte 2 – 3 PL mletých vlašských ořechů.
- Před pečením ještě vrchní kousky potřete bílkem a posypte sekanými ořechy.
- Po upečení slepte rybízovým nebo jiným kyselkavým džemem.
Makové linecké cukroví
- Do základního těsta přidejte 2 PL mletého nebo celého máku.
- Vykrojené a upečené tvary slepte višňovým džemem s kapkou amaretta.
Linecké cukroví ze špaldové mouky
Špalda dodá těstu jemně oříškovou chuť a přirozeně hutnější texturu.
- Použijte špaldovou hladkou mouku ve stejném množství jako klasickou.
- Chcete-li docílit větší křehkost, přidejte o 10 % více másla.
Bezlepkové linecké cukroví
- Nejlepší linecké koláčky dosáhnete s bezlepkovou moukou typu mix (směs na bezlepkové pečivo, resp. moučná směs na jemné pečivo).
- Těsto bez lepku je o trochu křehčí, proto můžete přidat 1 lžičku xantanové gumy, aby drželo tvar – pomáhá spojovat suroviny a přirozeně těsto stabilizuje.
- Navíc se může při válení trhat nebo lepit. Použijte proto pečicí papír (shora i zdola), aby se těsto nelepilo k válečku ani k prknu.
Jak skladovat linecké cukroví
Linecké cukroví dosáhne své nejlepší chuti a jemnosti až po 24 – 48 hodinách od upečení. Během této doby do sebe postupně nasají vlhkost z džemu, díky čemuž krásně změknou, propojí se chutě a získají typickou máslovou křehkost.
Důležité je však správné skladování, ideální v uzavřené dóze, která chrání pečivo před vysušením i nežádoucími pachy. Nejlépe jim vyhovuje chladné a suché prostředí, kde nehrozí zvlhnutí a přílišné změknutí. Měly by zůstat křehké, ale ne rozmočené.
Díky svému máslovému základu a nízkému obsahu vlhkosti vydrží linecké koláče bez problémů několik týdnů, takže je můžete připravit v předstihu, stejně jako například vanilkové rohlíčky, grilážky či perníčky.
