Medové řezy jsou tradiční, ale stále velmi oblíbený zákusek, který se často peče právě v období Vánoc. Pokud každý rok obdivujete úhledně nakrájené maminčiny řezy, nastal čas vyzkoušet si jejich přípravu na vlastní kůži. Možná vás překvapí, že upéct tradiční medové řezy není vůbec složité. A pro ty, kteří si chtějí práci ještě více usnadnit, existuje i jednoduchá verze bez válení.
Recept na medové řezy se Salkem a povidly
Ingredience
Medové těsto
- 1 vejce (velikost L),
- 150 g krupicového cukru,
- 60 g medu,
- 100 ml mléka,
- 1 lžička jedlé sody,
- 50 g másla,
- 450 g hladké mouky speciál.
Náplň na medové řezy a zdobení
- 500 ml mléka,
- 100 g hladké mouky (cca 6 lžic),
- 150 g cukru,
- 200 g másla,
- švestková povidla na potření,
- čokoládová poleva,
- trochu oleje.
Postup
- Vejce s cukrem dobře promíchejte metličkou. Přidejte med, jedlou sodu, mléko a máslo.
- V teplé vodní lázni míchejte, dokud se suroviny nerozpustí a nespojí. Misku pak na chvíli odstavte, aby spadla pěna.
- Přisypte mouku a míchejte, dokud nevznikne hladké, homogenní těsto.
- Těsto rozdělte na čtyři stejné části a každou vyválejte na pomoučené desce do obdélníku (cca 35x25 cm) o tloušťce asi 2 mm. Nejlépe se válí, když je ještě teplé.
- Pláty přendejte na pečicí papír a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 5 – 7 minut, dokud nezezlátnou.
- Následuje příprava krému. Mléko s moukou promíchejte metličkou, poté přeceďte přes sítko a přimíchejte cukr. Za stálého míchání uvařte hustou kaši a nechte ji vychladnout.
- Mezitím vyšlehejte změklé máslo do pěny a postupně do něj přidávejte vychladlou kaši. Vyšlehejte do hustého krému.
- Na první plát naneste máslový krém, přikryjte druhým plátem a ten potřete povidly. Přidejte třetí plát, znovu krém a navrch poslední plát. Část krému si ponechte – později s ním lehce potřete vrchní plát.
- Řezy zatěžkejte asi na 2 hodiny (např. plechem a několika knihami nebo baleními mléka).
- Nakonec vrchní plát zlehka potřete zbylým krémem. Stačí tenká vrstva, která zajistí hladké roztírání čokoládové polevy a zabrání jejímu vsakování do těsta.
Tip: Vyzkoušejte také náš osvědčený recept na perníčky.
Jednoduché medové řezy bez válení
Ingredience
Medové těsto
- 2 vejce,
- 165 g krupicového cukru,
- 60 g medu,
- 100 g másla,
- 2 – 3 lžičky sody bikarbony,
- 300 g hladké mouky.
Salko krém na medové řezy
- 300 g másla,
- 1 plechovka slazeného karamelového mléka (Salko),
- 1 – 2 lžíce rumu (volitelné).
Postup
- Do hrnce dejte máslo, cukr, med, vejce a jedlou sodu. Za stálého míchání zahřívejte nad vodní lázní, dokud se suroviny nespojí.
- Odstavte z ohně a nechte mírně vychladnout (cca 1 minutu).
- Přidejte mouku a míchejte, dokud nevznikne lepivé, hladké těsto vhodné k roztírání (má být měkké, ne tuhé jako na válení).
- Těsto rozdělte na 4 – 5 částí podle požadované výšky řezů.
- Každou část rozetřete stěrkou nebo lžící na tenko (asi 2 mm) na pečicí papír. Pečte při 180 °C asi 6 minut – jakmile začnou okraje zlátnout, pláty jsou hotové.
- Nechte je vychladnout a poté opatrně sundejte z papíru.
- Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně přidávejte Salko, až vznikne hladký krém.
- Střídejte plát, krém, opět plát…Vrchní plát potřete tenkou vrstvou krému a ozdobte podle chuti, např. nasekanými ořechy (medovo ořechové řezy) nebo čokoládovou polevou.
Jak dlouho vydrží medové řezy
Medové řezy vždy skladujte v chladu, aby krém zůstal pevný. V uzavřené nádobě vydrží v lednici obvykle 5 – 7 dní. Po naplnění ještě více změknou a chutnají nejlépe druhý až třetí den.
