Křehké vánoční oplatky neodmyslitelně patří ke svátečnímu stolování. Potřené medem či česnekem jsou dlouholetou součástí vánočních tradic. V minulosti byla jejich příprava výsadou vážených lidí, jakými byli například učitelé, dnes si je však může doma připravit každý. Receptů existuje nespočet a my se s vámi nyní podělíme o ty naše osvědčené.
Recept na vánoční oplatky
Ingredience
- 1 litr mléka pokojové teploty (nejlépe čerstvé, plnotučné 3,5%),
- 600 g hladké mouky,
- 125 g krystalového cukru,
- 1 vejce,
- 6 lžic přepuštěné másla (můžete nahradit rozpuštěným, ale přepuštěné dodá lepší chuť),
- 2 lžic oleje,
- 1–2 lžic vody na ředění.
✅ Tip: Do těsta na vánoční oplatky můžete přidat i mletou skořici, kokos nebo ořechy, pokud máte rádi.
Postup
- Všechny suroviny vymíchejte do hladkého těsta, konzistenci by mělo mít podobné palačinkovému, respektive o něco řidší.
- Těsto nechte odstát přes noc v chladničce, aby se chutě lépe spojily.
- Do druhého dne může trochu zhoustnout, přidejte proto 1 – 2 lžíce vody nebo mléka ke zředění.
- Před pečením jej nechte zahřát na pokojovou teplotu.
- Pokud potřebujete, potřete oplatkovač na vánoční oplatky včelím voskem. Pokud jej nemáte, můžete jej nahradit i klasickým rostlinným.
- Do středu desky rozehřátého oplatkovače nalijte menší naběračku těsta, rovnoměrně ji rozetřete a oplatky pečte dozlatova (přibližně 20–30 sekund, podle tloušťky a nastavené teploty).
- Těsto, které vyteče z okrajů, jemně odstraňte nožem.
- Upečené oplatky nechte vychladnout na rovném povrchu.
✅ Tip: S cukrem neexperimentujte, oplatky by se mohly přichytávat. Naopak, pokud se chystáte připravovat vánoční trubičky, cukru byste měli přidat víc, viz. recept níže.
Recept na vánoční trubičky
Ingredience
- 700 g hladké mouky,
- 250 g krystalového cukru,
- 9 lžic oleje,
- 1 vejce,
- 1 vanilkový cukr,
- 2 lžic mletých ořechů (volitelné),
- 1 litr vody,
- špetka mleté skořice (dle chuti).
Postup
- Postup je obdobný jako u klasických vánočních oplatek. Všechny suroviny dejte do mísy a dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
- Nechte jej odstát alespoň 4 hodiny, ideálně déle.
- Před pečením rozehřejte oplatkovač a je-li třeba, potřete plotny včelím voskem (zabráníte přichytávání).
- Naběračkou nalijte menší množství těsta do středu formy a pečte dozlatova.
- Ještě horké je hned stočte na kovovou nebo dřevěnou trubičku. ⚠️ Po vychladnutí už srolovat nepůjdou.
Jak skladovat vánoční oplatky?
Oplatky uložte do plechové dózy. Kovové nádoby nejlépe chrání oplatky i jiné vánoční cukroví před vlhkostí a vzduchem, takže zůstanou křupavé během celých svátků. Můžete je skladovat také v krabici vystlané pečícím papírem.
Pokud je kladete na sebe ve více vrstvách, předělte je papírem na pečení, aby se neslepily a nepolámaly. Nejlepší je uchovávat je na chladném a suchém místě, určitě však ne v chladničce.