Recept na vánoční oplatky a trubičky, které jsou křupavé

Křehké vánoční oplatky neodmyslitelně patří ke svátečnímu stolování. Potřené medem či česnekem jsou dlouholetou součástí vánočních tradic. V minulosti byla jejich příprava výsadou vážených lidí, jakými byli například učitelé, dnes si je však může doma připravit každý. Receptů existuje nespočet a my se s vámi nyní podělíme o ty naše osvědčené.

Recept na vánoční oplatky

Ingredience

  • 1 litr mléka pokojové teploty (nejlépe čerstvé, plnotučné 3,5%),
  • 600 g hladké mouky,
  • 125 g krystalového cukru,
  • 1 vejce,
  • 6 lžic přepuštěné másla (můžete nahradit rozpuštěným, ale přepuštěné dodá lepší chuť),
  • 2 lžic oleje,
  • 1–2 lžic vody na ředění.

Tip: Do těsta na vánoční oplatky můžete přidat i mletou skořici, kokos nebo ořechy, pokud máte rádi.

Postup

  1. Všechny suroviny vymíchejte do hladkého těsta, konzistenci by mělo mít podobné palačinkovému, respektive o něco řidší.
  2. Těsto nechte odstát přes noc v chladničce, aby se chutě lépe spojily.
  3. Do druhého dne může trochu zhoustnout, přidejte proto 1 – 2 lžíce vody nebo mléka ke zředění.
  4. Před pečením jej nechte zahřát na pokojovou teplotu.
  5. Pokud potřebujete, potřete oplatkovač na vánoční oplatky včelím voskem. Pokud jej nemáte, můžete jej nahradit i klasickým rostlinným.
  6. Do středu desky rozehřátého oplatkovače nalijte menší naběračku těsta, rovnoměrně ji rozetřete a oplatky pečte dozlatova (přibližně 20–30 sekund, podle tloušťky a nastavené teploty).
  7. Těsto, které vyteče z okrajů, jemně odstraňte nožem.
  8. Upečené oplatky nechte vychladnout na rovném povrchu.

Tip: S cukrem neexperimentujte, oplatky by se mohly přichytávat. Naopak, pokud se chystáte připravovat vánoční trubičky, cukru byste měli přidat víc, viz. recept níže.

Recept na vánoční trubičky

Ingredience

  • 700 g hladké mouky,
  • 250 g krystalového cukru,
  • 9 lžic oleje,
  • 1 vejce,
  • 1 vanilkový cukr,
  • 2 lžic mletých ořechů (volitelné),
  • 1 litr vody,
  • špetka mleté skořice (dle chuti).

Postup

  1. Postup je obdobný jako u klasických vánočních oplatek. Všechny suroviny dejte do mísy a dobře promíchejte, aby vzniklo hladké těsto.
  2. Nechte jej odstát alespoň 4 hodiny, ideálně déle.
  3. Před pečením rozehřejte oplatkovač a je-li třeba, potřete plotny včelím voskem (zabráníte přichytávání).
  4. Naběračkou nalijte menší množství těsta do středu formy a pečte dozlatova.
  5. Ještě horké je hned stočte na kovovou nebo dřevěnou trubičku. ⚠️ Po vychladnutí už srolovat nepůjdou.

Jak skladovat vánoční oplatky?

Oplatky uložte do plechové dózy. Kovové nádoby nejlépe chrání oplatky i jiné vánoční cukroví před vlhkostí a vzduchem, takže zůstanou křupavé během celých svátků. Můžete je skladovat také v krabici vystlané pečícím papírem.

Pokud je kladete na sebe ve více vrstvách, předělte je papírem na pečení, aby se neslepily a nepolámaly. Nejlepší je uchovávat je na chladném a suchém místě, určitě však ne v chladničce.