Perníčky jsou snad nejtypičtějším vánočním cukrovím. Pečou se celé generace a spojují rodiny při společném vykrajování a zdobení. Chcete-li letos zabodovat s perníčky, které jsou měkké hned po upečení, přinášíme vám ověřený recept a několik tipů, díky kterým se vám vždy podaří a vydrží během celých svátků.
Recept na měkké perníčky
Ingredience
- 600 g hladké mouky,
- 200 g moučkového cukru,
- 150 g rostlinného tuku (Hera) nebo másla,
- 3 vejce + 1 na potírání
- 6 lžic kvalitního medu,
- 1 čajové lžičky sody bikarbony,
- 1čajové lžičky mleté skořice,
- 1čajové lžičky perníkového pepře,
- 2 lžic kakaa (volitelné),
- 5 rozdrcených hřebíčku (volitelné).
✅ Tip: Chcete-li mít perníčky ještě voňavější, přidejte několik čerstvě rozdrcených hřebíčku. Díky kakau zase budou tmavší, takže na nich pěkně vynikne cukrové zdobení.
Postup
- Do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr, skořici a perníkový pepř.
- Ve středu udělejte jamku a přidejte vejce, med a změklé máslo (nebo Heru).
- Přisypte sodu bikarbonu a vše spolu vypracujte na hladké, mírně lepivé těsto.
- Těsto zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na jednu hodinu do chladničky, aby zpevnělo. Ideální je však nechat jej odstát přes noc.
- Na pomoučeném vále těsto rozválejte na tloušťku přibližně 3 až 4 mm.
- Vykrajujte libovolné tvary a ukládejte je na plech vystlaný pečícím papírem. Z této dávky připravíte přibližně 50 až 60 kusů (dle velikosti vykrajovaných tvarů).
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 7 až 8 minut ⏰.
- Ještě horké perníčky potřete rozšlehaným vajíčkem, aby získaly krásný lesk.
- Po vychladnutí můžete zdobit bílkovou polevou, ořechy či mandlemi.
Poleva na perníčky
Na polevu budete potřebovat:
- 1 bílek,
- 150 g moučkového cukru,
- trochu citrónové šťávy.
Oddělte žloutko od bílku a bílek jemně vyšlehejte. Postupně přidávejte třikrát prosátý cukr a šlehejte, dokud poleva nabude požadovanou konzistenci. Pokud je příliš řídká, přidejte ještě trošku cukru. Na závěr přidejte pár kapek citrónové šťávy. Poleva by měla být tak hustá, aby se neroztékala, ale zároveň se dala vymačkat z cukrářského sáčku nebo mikrotenového sáčku s ustřiženým rohlíkem. Používejte ji hned, rychle totiž schne.
Jak dlouho péct perníčky
Pečení perníčků je vcelku jednoduché, ale právě zde se skrývá ten největší „chyták“. Doba pečení by měla být krátká, přibližně 5 až 8 minut ⏰, aby zůstaly krásně měkké. Že jsou již hotové vám prozradí jejich zlatohnědá barva, krásná vůně a jemné nafouknutí. Necháte-li je v troubě déle, rychle vyschnou, ztmavnou a budou tvrdé.
Jak skladovat perníčky
Kamenem úrazu však může být i nesprávné skladování. Hotové perníčky uložte do uzavřené plechové nebo skleněné dózy, aby si uchovaly své aroma a neoschly. Mezi jednotlivé vrstvy přidejte pečící papír. Ověřeným trikem je přidat k nim kousek jablka nebo krajíc chleba ⚠️. Ty uvolňují vlhkost, kterou perníčky postupně nasají, a tak zůstanou jemné a vláčné. Jablko je však třeba pravidelně měnit, aby nechytilo zkázu. Díky tomuto jednoduchému triku budou vaše perníčky měkké po celé svátky.
Jak zdobit perníčky
Zdobení perníčků je tou nejkrásnější částí pečení. Nejčastěji se používá cukrová poleva z bílku a moučkového cukru. Můžete do ní přidat také potravinářské barvivo a vykouzlit barevné ornamenty. Jednoduchým, ale efektním zdobením je i přidání celých ořechů, mandlí nebo sušeného ovoce. Kreativitě se meze nekladou. Do procesu zdobení můžete zapojit celou rodinu a vytvořit si tak příjemnou vánoční tradici.