Recept na vanilkové rohlíčky s ořechy

Bez vanilkových rohlíčků si Vánoce ani nelze představit. Jejich jemná ořechová chuť a vanilková vůně patří mezi klasiku svátečního pečení. Vyzkoušejte tento tradiční recept na babiččiny vanilkové rohlíčky, které vás vrátí vzpomínkami do dětství.

 

Recept na vanilkové rohlíčky

Patří mezi oblíbené suché vánoční cukroví a přípravu receptu zvládnete jednoduše.

Čas přípravy: 120 minut

Náročnost: snadná

Počet porcí: 75 – 110 vanilkových rohlíčků

Ingredience

  • 350 g hladké mouky,
  • 150 g moučkového cukru,
  • 100 g mletých vlašských ořechů,
  • 250 g másla (měkkého, pokojové teploty),
  • 1 vejce,
  • 50 g vanilkového cukru + 100 g moučkový cukr na obalování.

Tip: Vlašské ořechy můžete před mletím jemně opražit na suché pánvi, zvýrazní se tak jejich aroma. Pokud rádi experimentujete, můžete je nahradit za pistácie. Budou stejně křehké, ale o něco méně výrazné.

Postup

  1. Do misky prosejte hladkou mouku, přidejte moučkový cukr a mleté ořechy. Přimíchejte vejce a změklé máslo – těsto se lépe spojí a nebude se drolit. Všechno spolu vypracujte na těsto.
  2. Hotové těsto rozdělte na dvě části, zabalte do potravinové fólie a vložte alespoň na 2 hodiny do chladničky. Zpevní se a bude se vám s ním lépe pracovat.
  3. Těsto nakrájejte nebo natrhejte na menší kousky a postupně rukama formujte klasické podkovičky. Chcete-li, aby byly kus od kusu všechny stejné, můžete si pomoci kuchyňskou váhou a navážit například 10 g části.
  4. Ručně tvarované rohlíčky pokládejte na plech vystlaný pečícím papírem.
  5. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 10 až 12 minut, dokud jemně nezrůžovějí.
  6. Po upečení je nechte chvilku vychladnout, horké jsou příliš křehké. Rohlíčky obalujte, dokud jsou ještě vlažné, cukr se na nich pěkně přichytí, ale zároveň neroztaje.

Jak dlouho péct vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 10 až 12 minut. Ideální je, když zůstanou shora světlé a ze spodní strany jen jemně zrůžovějí. Správně upečené jsou na povrchu křehké, ale uvnitř stále jemné a po odležení krásně změknou. Pokud je propečete, ztratí svou typickou vláčnost, budou tvrdší a sušší. Proto je raději vyjměte o minutu dříve, „dojdou” ještě zbytkovým teplem na plechu.

Jak se dělají vanilkové rohlíčky

Pokud se vám ruční tvarování zdá příliš pracné, použít můžete samostatné formičky nebo formu na vanilkové rohlíčky, ze které je po upečení jednoduše vyklopíte. Chvilku však počkejte, až vychladnou (přibližně 2 až 3 minuty), aby se nepolámaly.

Jak skladovat vanilkové rohlíčky

Rohlíčky uložte do plechové nebo plastové dózy s uzavíratelným víkem, podobně jako vánoční oplatky. Nejlepší vanilkové rohlíčky jsou tehdy, když je necháte alespoň den odležet, krásně totiž změknou. Takto uzavřené na chladném místě vydrží i 2 – 3 týdny. Nejlepší je péct je přibližně 1 – 2 týdny před Vánocemi.